>menu>Teehuone

Teehuone

Teehuone eli chashitsu antaa puitteet isännän ja vieraiden kohtaamiselle teetilaisuudessa. Se voi olla oma erillinen rakennuksensa puutarhan perällä tai osa päätaloa. Sinne saavutaan polkumaisen puutarhan (roji) kautta. Teehuone on myös eräänlainen mietiskelytila, jonka esikuvana voidaan pitää yksinkertaista vuoristolaismajaa tai zen-munkin opiskelutilaa. Omaksi erityiseksi tilakseen teehuone kehittyi chadôn myötä.

Teehuoneet ovat pelkistettyjä. Niissä ei käytetä kalusteita vaan tilaisuuden aikana istutaan polvillaan tatamilla. Huoneen korkea-arvoisin paikka on tokonoma-syvennys, johon isäntä asettaa kukat ja ripustaa kirjoitus- tai kuvakäärön (kakemono). Teetilaisuuden päävieras istuu tokonoman edessä. Vähäarvoisin paikka on isännän sisäänkäynnin läheisyydessä.

Teehuoneessa on yleensä kaksi ovea, isännän ovi (chadôguchi) ja vieraiden matala ovi (nijiriguchi), josta ryömitään sisään. Jokaisella tatamilla on oma erityinen toiminnallinen merkityksensä ja liikkuminen tilassa määräytyy tatamien välisen hierarkian mukaan. Tee valmistetaan vieraiden edessä temae tatamilla, jolle isäntä kantaa tarvitsemansa välineet mizuya-teekeittiöstä. Kesällä teevesi lämmitetään kiinalaistyyppistä furo-tulipesää ja talvella lattiaan upotettua ro-tulisijaa käyttäen.

Teehuoneen yhteydessä, mutta vieraille näkymättömissä, on perinteinen apukeittiö mizuya. Siellä isäntä säilyttää teetilaisuudessa käyttämiään välineitä, puhdistaa ne ja tekee muita valmisteluja. Mizuya on tilallisesti ja toiminnallisesti kiinteä teehuoneen jatke, ja siellä toimitaan samalla keskittyneisyydellä ja kurinalaisuudella kuin teehuoneessakin. Mizuyassa kaikella on tarkasti määritelty paikkansa aivan kuten teehuoneessa.

Teehuoneen, kuten muidenkin perinteisten japanilaisten rakennusten, mittayksikkö on tatami. Kioton alueella teehuoneissa käytettävä kyôma-tatami on kooltaan 95,5 x 191,0 cm. Pienet eli alle neljän ja puolen tatamin kokoiset teehuoneet (koma) ovat usein tunnelmaltaan epämuodollisia ja tyyliltään karuja. Yli neljän ja puolen tatamin kokoisia huoneita kutsutaan nimellä hiroma ("suuri tila"). Ne ovat tunnelmaltaan muodollisia ja tyyliltään hienostuneita sekä koristeellisia. Neljä ja puoli tatamia on teehuoneen standardikoko ja siinä voidaan järjestää kaikenlaisia teetilaisuuksia. Huoneen koko ja muodollisuustaso määräävät eri elementtien välisiä mittasuhteita, esteettisiä ratkaisuja, sekä jopa teenvalmistustavan ja käytettävät esineet.

Japanilainen perinteinen rakentaminen perustuu puusta tehtyyn pilari- ja palkkirakenteeseen. Kantavien osien väliin tehdään kiinteitä kevyitä luonnonsaviseiniä tai kiskot siirrettäville liukuoville. Rakennustavan ansioista tilat ovat helposti muunneltavia. Japanilaisen perinteisen rakennuksen estetiikkaan kuuluu, että runkorakenne on pääosin näkyvissä ja puupinnat ovat suurimmaksi osaksi käsittelemättömiä. Jotkin yksittäiset osat kuten tokonoma-syvennyksen kynnyspalkki saatetaan lakata mustalla tai esim. punaisella luonnonlakalla. Kynnyspalkki on myös tokonoman arvokkain osa. Teehuoneen luonteeseen vaikuttaa myös pilari tokonoma-syvennyksen kulmassa, joka voi olla täysin käsittelemätön kaarnapintainen tukki.

Liukuovet valmistetaan puusta ja paperista. Fusuma-väliovi ei läpäise valoa, mutta shôji-ovissa valo siivilöityy pitkäkuituisen japaninpaperin läpi luoden tilaan pehmeän varjottoman valon.

Teehuoneet rakennetaan perinteisesti huippuluokan materiaaleista. Puun käyttötarkoitus on otettu huomioon jo kasvatuksesta lähtien eli takana on vuosien tapahtumaketju ennen materiaalin päätymistä teehuoneen osaksi. Japanissa teehuoneen rakentajat ovat oma pitkälle erikoistunut ammattikuntansa (sukiya daigu), mutta samalla valitettavasti katoavaa perinnettä: ammattitaitoisia teehuonerakentajia on enää vain muutamia Japanissa.

Teehuone Tokuyûan Suomenlinnassa >>

 

Japaness info


Tapahtumakalenteri:
Upcoming events:

Avoimet ovet 26.8.2018

 
Annantalon japanipäivä 9.9.2018

 
Alkeiskurssi 16.9.2018 alkaen

 
Tsukimi 23.9.2018

 
Avoimet ovet 14.10.2018

 
Robiraki 4.11.2018

 
Avoimet ovet 9.12.2018

 

Opetustarjonta

 
Helsingin opetus

 
Tampereen opetus

 
Suomenlinnan kartta / Map of Suomenlinna island

 

Suomen Chado Urasenke Tankokai yhdistys ry.
Urasenke Tankokai Finland


PL 120
FIN-00141
HELSINKI
chado{at}urasenke.fi

 

Teehuone Tokuyûan
Facebookissa