Yleisöluento

ma 22.6.2009 Daisôshô Sen Genshitsu luennoi Helsingissä Finlandiatalolla

Osana Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden 90-vuotisjuhlallisuuksia
Tohtori Genshitsu Sen pitää luennon aiheesta

"Chadô - Rauhaa teemaljasta"

sekä sen yhteydessä teetaide-esityksen
Finlandia-talon Helsinki-salissa
22.6.2009 klo 17.00.

Klo 16.00 alkaen on teetarjoilu yleisölle.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja luento tulkataan suomeksi.

Järjestäjät:
Japanin suurlähetystö
The Urasenke Tradition of Tea

Yhteistyössä:
Suomen Chado Urasenke Tankokai Yhdistys ry.


Daisôshô Genshitsu Sen, Urasenke Chadô-koulukunnan edellinen suurmestari


Genshitsu Sen syntyi 19.4.1923 Urasenke Chadô-koulukunnan 14. suurmestarin (iemoto) Tantansain ja tämän vaimon Kayokon vanhimpana poikana. Ennestään perheeseen oli syntynyt kaksi tytärtä, ja myöhemmin syntyi vielä kaksi poikaa lisää. Perinteisen japanilaisen Chadô-teetaiteen opinnot hän aloitti muodollisesti perinteen mukaan kuuden vuoden iässä, kuudennen kuukauden kuudentena päivänä. Jo kouluaikoinaan Masaoki, jolla nimellä hänet tuolloin tunnettiin, harrasti ratsastusta ja judoa (5. dan) sekä uintia, voimistelua ja monia muita urheilulajeja. Fyysisesti raskain harjoitus kuitenkin liittyi teen opiskeluun toisinaan hyvin ankarissakin olosuhteissa. 15-vuotiaana hän eräänlaisena aikuistumisriittinä (gempuku) uhrasi ensimmäisen kerran teetä Kitanon shinto-pyhäkössä. Koulun jälkeen seurasivat yliopistolliset opinnot vuonna 1941 Dôshishan yliopistossa pääaineena taloustiede. Opinnot keskeytyivät Tyynenmeren sodan ajaksi vuonna 1943. Masaoki oli jo vähän aiemmin aloittanut vapaaehtoisena ilmavoimien koulutuksen vesitasolentäjänä. Vuoden 1944 alussa hänet siirrettiin upseerikoulutukseen laivaston lentotukikohtaan ja seuraavana vuonna erityishyökkäysyksikköön, josta monet hänen tovereistaan ehtivät lähteä viimeiseen itsemurhaiskuunsa.

Sodan päätyttyä Masaoki suoritti yliopistolliset opintonsa loppuun vuonna 1946 ja alkoi jälleen valmistautua tulevaan tehtäväänsä Chadôn maailmassa. Osana sitä hän sai Daitokujin temppelissä zen-koulutuksen Gotô Zuiganin johdolla. Vuonna 1949 hän sai tältä buddhalaisen nimen Hôunsai Genshû Sôkô, ja seuraavana vuonna hänestä tuli virallisesti Urasenken wakasôshô eli tuleva suurmestari. Vuosina 1951 ja 1952 hän vietti aikaa Yhdysvalloissa ja erityisesti Havaijilla opettaen teetaidetta. Sen jälkeen ulkomaanmatkoja on kertynyt yli 300 useampaan kuin 60 maahan. Näiden matkojen aikana hän on pyrkinyt levittämään aatetta 'rauhasta maljallisessa teetä.' Isänsä kuoltua vuonna 1964 hänestä tuli Urasenke-koulukunnan 15. johtaja ja sai tuossa yhteydessä perinnöllisen nimen Sôshitsu. Vuonna 1973 hänestä tuli myös Kyôshin'an-temppelin apotti. Vuoden 2002 lopussa hän luovutti koulukunnan johtajan tehtävät pojalleen Zabôsaille, ja otti itselleen nimen Genshitsu. Häntä kutsutaan arvonimellä Daisôshô, joka tarkoittaa edellistä suurmestaria.

Hän on tehnyt teetaiteeseen liittyen myös tieteellistä tutkimustyötä. Vuonna 1991 hän väitteli Kiinassa Nankain yliopistossa filosofian tohtoriksi 700-luvulla eläneen Lu Yun kirjoittamasta teoksesta 'Cha Jing'. Vuonna 2008 hän julkaisi toisen väitöskirjan Korean Chung-Ang yliopistossa. Kunniatohtorin arvoja hän on saanut lukuisista yliopistoista Japanissa, Yhdysvalloissa, Koreassa, Kanadassa ja Perussa. Lisäksi hän on lahjoittanut Havaijin yliopistolle perinteisen japanilaisen kulttuurin professuurin ja Columbian yliopistolle New Yorkissa saman alan vuosittaisen luentosarjan.

Genshitsu Senin kansainväliseen profiiliin kuuluu Chadô-mission lisäksi monia muita ulottuvuuksia. Hän on toiminut mm. Japanin nuorkauppakamarin johtajana sekä kansainvälisen Rotary-järjestön johtotehtävissä. Hän toimii Perun kunniakonsulina, ja on aiemmin ollut myös Portugalin (1969-82) ja Italian (1982-93) kunniakonsuleina. Suomalaisten kannalta merkittävää on ollut hänen toimintansa Kansain alueen Japani-Suomi ystävyysseuran puheenjohtajana. Hänen aloitteestaan on tuona aikana perustettu mm. vuonna 1987 opiskelijavaihto-ohjelma sekä rakennettu vuonna 2004 valmistunut japanilainen teehuone Tokuyûan Suomenlinnaan. Japanin keisari on moneen otteeseen huomioinut Tri Senin kunnianosoituksilla, joiden joukossa mm. Kulttuuriansioritarikunnan merkki vuonna 1997. Vuodesta 2005 hän on toiminut myös YK:n hyväntahdon lähettiläänä.Tiedustelut:
Japanin suurlähetystö
09-6860200
http://www.fi.emb-japan.go.jp/
inquiry.fi (at) jpnembassy.fi

 

Japaness info 日本語


Midorikai-stipendi

 
Tapahtumakalenteri:
Upcoming events:

Tango no sekku chakai 5.5.2019

 
Roihuvuoren Hanami 19.5.2019

 
Avoimet ovet 2.6.2019

 
Tanabata chakai 7.7.2019

 
Avoimet ovet 11.8.2019

 
Tsukimi chakai 15.9.2019

 

Opetustarjonta

 
Helsingin opetus

 
Tampereen opetus

 
Suomenlinnan kartta / Map of Suomenlinna island

 

Suomen Chado Urasenke Tankokai yhdistys ry
Chado Urasenke Tankokai Finland Association

[an error occurred while processing this directive]

 

Teehuone Tokuyûan
Facebookissa